Achtergrond en Lesinhoud

Achtergrond

Wat is Kyokushinkai Karate

Kyokushinkai Karate is een vorm van Karate ontwikkeld door de grondlegger Mas Oyama. Deze grootheid in Karate had voor zijn overlijden zijn gehele leven diverse verdedigingssporten beoefend, en had uit iedere sport de sterkste en meest effectieve technieken gehaald om zo zijn eigen karatevorm te creëren: Het Kyokushinkai Karate. Deze stijl wordt ook wel ‘’The Strongest Karate’’ genoemd, en geeft een lichamelijke en mentale basis voor zowel het beoefenen van de sport als voor het dagelijks leven zelf.

Betekenis Kyokushinkai

  • Kyoku betekent het uiterste. Dit betekent dat je het maximale uit elke situatie wil halen met doorzetten en je geheel te geven om zo tot het uiterste te gaan voor dat wat je wilt bereiken. Dit zowel in de sport als in je dagelijks leven.
  • Shin betekent de waarheid. Dit betekent dat je alleen met een ijzeren discipline en juiste mentaliteit dit kan bereiken. Je zal zonder marchanderen de realiteit tegemoet moeten treden, en wanneer je dit kunt opbrengen, sterkt dit je in je zelfvertrouwen.
  • Kai betekent samenwerken. Dit staat voor het samenwerken met elkaar in de juiste verhouding en altijd met het nodige respect voor ieders standpunt.

Lesinhoud

Kihon/Kata

De kihon en kata technieken zijn stoot en trap technieken verwerkt in meerdere standen en looppatronen. Hierbij wordt een groot beroep gedaan op de motoriek en coördinatie van de karateka, waardoor deze ook sterk wordt ontwikkeld. Na verloop van tijd wordt de kihon en kata steeds uitdagender, wat een mooi onderdeel maakt van Karate. Voor iedereen wie specifieke katatraining wil hebben wordt er naast de reguliere lessen een speciaal kata uur aangeboden!

Kumite

Het kumite deel is het gecontroleerd stoten en trappen met een tegenstander. Dit is de contact vorm van karate. Counteren (overnametechnieken) zijn hierbij het belangrijkst, om uit de verdediging zo snel mogelijk te kunnen winnen van je tegenstander. Dit leert de karateka uit te oefenen in het sparren, (gecontroleerd toepassen van de technieken op een tegenstander), maar ook in de vorm dames/heren zelfverdediging. Het sparren in de training zelf is sportief en gecontroleerd, waarbij je wel snel moet kunnen winnen, zonder de ander te blesseren. Voor wie wedstrijden wil doen en/of de nadruk wil leggen op het kumite, bestaat ook een speciaal uur wedstrijdtraining!

Zelfverdediging

Dit is de vorm van karate waarbij u leert hoe u moet reageren en handelen wanneer u buiten wordt aangevallen door een of meerdere aanvallers. Dit wordt veelvoudig geoefend, zodat wanneer het nodig mocht zijn, u weet hoe u moet reageren. Technieken zijn hierbij erop gericht wanneer u iemand tijdelijk in bedwang moet houden of uit moet schakelen in een situatie waar u geen andere optie heeft. U moet zich kunnen verweren tegen iedere soort tegenstander, dus zowel tegen een staande tegenstander als een tegenstander die naar de grond wil. Let wel op! Deze technieken zijn er echter altijd voor bedoeld wanneer u echt geen andere optie heeft. Weglopen is vaak het meeste lef voor nodig!